ID-Fisc Bedrijfsadviseurs - 09/369 34 63 Oordegemkouter 24 - 9340 Oordegem

logo
Koen Van der Stuyft

22-12-2017

LEI-code verplicht vanaf 03/01/2018

Belgische ondernemingen met rechtspersoonlijkheid (BVBA, NV, VOF,…) die transacties op de beurs uitvoeren controleren best voor het einde van het jaar of ze voldoen aan de nieuwe LEI-verplichting. Dit betreft bijvoorbeeld vennootschappen die aandelen, obligaties, staatsbonnen ed. aankopen of verkopen.

De nieuwe verplichting houdt in dat voor 03/01/2018 de code wordt aangevraagd bij een erkende registratieagent. LEI staat voor ‘Legal Entity Identifier’ en zorgt voor een makkelijke identificatie van alle ondernemingen die op de beurs handelingen uitvoeren.

Zonder deze code mag uw financiële tussenpersoon geen transacties meer uitvoeren in 2018.

De LEI-code is ontstaan in de nasleep van de financiële crisis van 2009. Deze crisis maakte iedereen ervan bewust dat er meer nood was aan transparantie en reguleringen. Volgens de Europese wetgever is het van groot belang om rechtspersonen makkelijk te kunnen identificeren wanneer zij bepaalde financiële transacties uitvoeren.

Val je onder deze regeling en heb je nog geen LEI-code aangevraagd? Kijk dan op de volgende pagina naar de stappen die je moet ondernemen: http://blog.xerius.be/zelfstandigen/je-legal-entity-identifier-lei-code-aanvragen